Villa med egen lägenhet

Husutställningen Nybygget alldeles vid Arlanda har fått en ny och spännande medlem. Villa Koltrasten från Fiskarhedenvillan är nämligen något så unikt som en husmodell med en separat lägenhet inritad, 30 kvadratmeter stor.

Text Ulrika Lindgren

Tjugo minuters bilväg från Stockholm alldeles vid Arlanda ligger ett riktigt bra utflyktsmål för den som längtar bygga nytt: Stockholms största husexpo Nybygget, med hus från många av Sveriges husleverantörer. En rad olika husmodeller är uppförda på det stora fältet strax intill flygplatsen – mindre sommarstugor, pampiga villor, traditionella lantliga hus och villor med spännande arkitektoniska lösningar. I år har Nybygget fått ett nytt tillskott: Villa Koltrasten från Fiskarhedenvillan, som är speciell på många sätt. Dels har den en separat lägenhet inritad i originalplanlösningen, och dels är den försedd med en rad vinklar och vrår som bidrar med extra charm.
De olika vinklarna och vrårna kom till av en alldeles speciell anledning, berättar arkitekt Klas Sjöstrand, som ritat huset.
– Jag fick i uppdrag att rita ett nytt visningshus för Fiskarhedenvillan, och min tanke var att de blivande kunderna skulle få se så många av Fiskarhedenvillans alternativ som möjligt i ett enda hus. Därför ritade jag till exempel huset i tre huskroppar – mittdelen är i två plan, ena sidan i 1 3/4 plan och den andra en enplansdel – och jag ritade också fönstren i olika storlek och i olika höjd så att man kan se skillnaden både invändigt och utvändigt. Jag blev både överraskad och glad att Fiskarhedenvillan tyckte att huset blev så pass bra att det nu finns i deras katalog!
Koltrasten har redan blivit en populär husmodell, och byggs nu på flera platser i Sverige. Huset är 187 kvadratmeter stort, varav drygt 30 kvadratmeter är placerade i en möjlig separat lägenhet. Planlösningen är klassisk, med genomtänkta och smarta lösningar och detaljer. På entréplanet ryms umgängesytorna, med en generös hall, kök och vardagsrum i öppen planlösning, och så tvättstuga och wc med dusch. Om man vill kan man välja en dörr mellan vardagsrummet och den intilliggande lägenheten, som är 30 kvadratmeter stor, vill man det inte så låter man bli. Lägenheten har ett litet kök med matplats, ett vardagsrum/sovrum och en wc med dusch. Men flexibiliteten är förstås stor.
– De familjer som håller på att bygga Koltrasten har valt olika funktioner i lägenhetsdelen. En del inreder just till lägenhet, flera till sina tonåringar som står i begrepp att flytta hemifrån, andra till mor- och farföräldrar som vill ha sitt eget men ändå bo nära barn och barnbarn. Vissa har egna företag och ska ha hemmakontor där, och några familjer har valt att inreda hemmaspa och gym i extradelen, säger Klas Sjöstrand.
Berätta lite om hur du tänkte när du ritade huset!
– Tomten på husutställningen där Koltrasten skulle byggas var jätteliten, så det föll sig naturligt att rita ett kompakt hus som passar bra även på små tomter. Jag har också lagt extra omsorg på att skapa ombonade utemiljöer. Vinklarna skapar flera skyddade sittplatser intill fasaden och jag har ritat in en entré under tak, det är alltid skönt att låsa upp dörren i skydd från väder och vind!
På insidan har jag flyttat trappan litet in i huset, så att man inte ska snubbla på den direkt i hallen. Det ger en mycket mer rymlig och öppen hall, tycker jag! En annan detalj är att man kan gå runt i huset – alltså från hallen genom kök och vardagsrum och in i hallen igen. När jag var ung och grön lärde jag mig av en erfaren arkitekt att just en sådan sak ger en mycket mer öppen och luftig känsla, som om huset är större än vad det verkligen är. Man lurar hjärnan lite! Så jag försöker alltid rita in en sådan lösning om det går.
Du har valt öppen planlösning mellan kök och vardagsrum…
– Ja, men inte helt öppen. Jag tror att många tycker det är skönt att ha arbetsdelen i köket lite avskilt, så att gästerna slipper se disken från vardagsrummet. Den här lösningen tycker jag är bra, med ett kök med en bar-del, en matplats och så vardagsrummet som ett L från köket.
Berätta om övervåningen!
– Det är husets privata del och jag ville skapa en flexibel yta. Man kan välja om man vill ha fyra sovrum och ett större allrum eller göra ett extra sovrum av allrummet, och planlösningen är lätt att spegelvända om man hellre vill det. Jag gillar föräldrasovrummet extra mycket, med ett dressing room som ligger i direkt anslutning men ändå som ett eget rum. Många gånger ligger garderoben inne i sovrummet, och om man då inte går upp samma tid som sin partner eller kommer hem senare så stör man den andra när den ligger och sover. Här kan man klä av sig och på sig i lugn och ro i ett eget rum.
Kerstin Drejholt på Fiskarhedenvillan tycker att konceptet med en separat lägenhet som man kan hyra ut ligger helt rätt i tiden.
– Att låta boendet bli en extra inkomstkälla har länge varit vanligt i många andra länder. Men nu har bostadsbristen och nya, förmånliga skatteregler gjort att allt fler svenskar också väljer att hyra ut en del av bostaden. Idag får du ha en hyresintäkt på upp till 50 000 kr för uthyrning av småhus utan att behöva betala skatt för detta.
Koltrastens separata uthyrningsdel har egen ingång, kan inredas med pentry och badrum och har ett separat kök.
– Det är en smart planlösning på den här ”ettan med kokvrå” säger Kerstin Drejholt.

—————
Skatteregler när du hyr ut bostad
Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor när du hyr ut din privatbostad. Vid uthyrning av småhus får du också göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten utöver schablonavdraget på 40 000 kronor. Det innebär att om du får intäkter under 50 000 kronor från uthyrningen av småhuset, behöver du inte betala skatt för det. Källa: Skatteverket.
——————-

allrumjpg _DSC8625 _DSC8637 _DSC8663 _DSC8586 dragare