Vad händer om något inte går som du har tänkt?

När ett bygge eller renovering ska genomföras finns det en risk för att något inte går som planerat, att någon olycka inträffar eller att budgeten spricker. Då bör man veta hur man ska hantera det så att man kan slutföra det man påbörjat och kan komma tillbaka till sina vardagsrutiner.

Skulle något oförutsett inträffa när du är i full gång med din renovering kan du åtgärda det genom att ta ett lån uten sikkerhet ifall det är ekonomin som är problemet. Men det finns mycket annat som kan inträffa under vägens gång, så här nedan kommer en liten sammanfattning och lite tips på vad du kan göra för att åtgärda och förebygga problem.

Förebygg och åtgärda olyckor

Innan du påbörjar ditt projekt bör du skaffa en hem- och drulleförsäkring samt se till så att du planerar för projektet ordentligt i förväg. Gör upp en plan för det praktiska och hur du planerar att vardagspusslet ska gå ihop medan renoveringen pågår. Gör även en ordentlig budget som är så vattentät som möjligt. Det är också avgörande att du tar reda på vad du själv får göra och vad som kräver en utbildad och erfaren hantverkare. Det finns nämligen risk för att din hem- och drulleförsäkring inte täcker för olyckor som hade kunnat förebyggas.

Om du har försökt att förebygga en eventuell olycka, men som ändå inträffar, bör du först och främst kontakta ditt försäkringsbolag för att se om de kan hjälpa till ekonomiskt. Om de inte anser att de kan bistå ekonomiskt kan du eventuellt ta en paus i projektet för att jobba extra och försöka åtgärda problemet pö om pö. I värsta fall kan du ta ett lån som hjälper till att färdigställa projektet och betala av det senare, eller försöka få hjälp ekonomiskt av nära och kära. Åtgärda sedan det som är mest akut och färdigställ en sak i taget.