SNART ÄR ALLA HUS SMARTA

Bildtext: Belysningen tänds automatiskt när det skymmer.

Av Ulrika Lindgren

För tio år sedan fanns den intelligenta styrningen av elektronik och tele bara i de mer påkostade villorna. Idag väljer allt fler att Installera ett ”smart hus”-system när de bygger nytt. Bekvämt, javisst, men också tryggt och energibesparande, menar Bertil Nordin på Dimintell. Inom en snar framtid kommer de allra flesta hus att vara ”smarta”, tror han.

Släck all el i huset via ”godnatt-knappen” bredvid sängen, utrusta badrummet med en närvarosensor som slår på belysningen när du kommer in, programmera lamporna till att tändas när det börjar skymma, slå på motorvärmaren automatiskt när temperaturen sjunker, sänk eller höj värmen i huset med appen och sätt på bastun via datorn…

Att installera intelligent styrning av elen i villan blir allt vanligare. De så kallade ”smarta hus”-systemen har blivit mer prisvärda, mer användarvänliga och tekniken bakom allt mer finslipad.
– För tio år sedan var det dyrt och ganska komplicerat att installera ett smart system i villan. Idag innebär det en rimlig kostnad att investera i ett intelligent styrsystem när man bygger nytt eller totalrenoverar ett hus. En del av den kostnaden kan man också tjäna in, eftersom ett intelligent system gör att man kan styra elanvändningen och uppvärmningen och därmed minska kostnaderna, berättar Bertil Nordin, VD på Dimintell som är ett av de företag som för intelligenta styrsystem för villor och fastigheter i Sverige.
– Ett intelligent system kostar cirka 50 000-120 000 kr att installera när man bygger en villa. Det är en relativt liten investering om man ser till vad man får – systemet kommer att finnas i huset under hela husets livslängd och eftersom det är uppbyggt i moduler kan man som husägare bygga på med enheter och funktioner om och när man så önskar.

Porttelefon med video.
Att ha ett intelligent elsystem i sitt hus handlar i grund och botten om möjligheten att styra (och fjärrstyra) samtliga elektriska apparater och funktioner i villan. Hjärtat i systemet är en dator, en så kallad master, till vilken all elutrustning är kopplad. Du väljer själv vilka elektriska apparater du vill kunna styra genom systemet och det kan göras var du än är, när du är hemifrån via mobiltelefon, dator eller fast telefon, och i hemmet via olika pekskärmar, sensorer och fjärrkontroller.
– Alla funktioner kan styras på flera olika sätt. Vägguttag och belysning kan regleras via en enkel pekskärm i väggen, men också på distans via dator och mobil. De kan också programmeras till att regleras automatiskt efter till exempel vad klockan är eller vilken temperatur det är ute. berättar Bertil Nordin.

Vid en första anblick märks inte att huset är ”intelligent”; tekniken är inbygd i väggarna och dator som är själva hjärtat i systemet sitter ofta placerad i ett teknikrum eller i husets elcentral.

Berätta om hur en dag kan se ut när man bor i ett ”smart hus”!
– Det är förstås väldigt individuellt vilka elektriska funktioner man vill styra i sitt hem. Men jag ger gärna några exempel på hur det kan se ut:
När man vaknar trycker man på ”god morgon”-knappen bredvid sängen, som slår på de lampor och funktioner som man programmerat in. Kanske mysbelysningen i köket tänds, kaffebryggaren slås på, radiokanalen som man brukar lyssna på hörs på radion… En del av våra kunder har faktiskt belysning i barnens rum inprogrammerad, så att en liten lampa tänds i varje barnrum när god morgon-knappen används och signalerar att det är dags att stiga upp.
När den sista personen i familjen lämnar huset för dagen trycker han eller hon på ”hej då huset”-knappen bredvid ytterdörren. Då stängs den el som man önskar ha frånkopplad under dagen ned, som viss belysning och ofta också alla elektriska apparater, som datorer, laddare, tv och radio. Vissa familjer har också vattnet kopplat till den knappen, vilket gör att vattnet i huset stängs av när familjen är borta. På så sätt slipper man oroa sig för vattenskador av olika slag, som läckande kranar och hushållsmaskiner.
Under dagen, när familjen är hemifrån, kan huset styras på distans via mobiltelefonen, datorn eller den fasta telefonen. Om det blir väldigt kallt ute skruvas värmen upp, längtar man efter ett bastubad kan man slå på den så den är varm lagom tills man kommer hem. Kanske vill man sätta på ugnen, köra en tvätt eller spela in ett program från TV.
På kvällen när man kommer hem trycker man på ”välkommen hem”-knappen, också den placerad alldeles innanför dörren. Genast slås alla de elprylar man vill använda på – lampor, kanske musik eller en speciell tv-kanal, dator, hushållsmaskiner. Och det sista du gör när du går och lägger dig är att trycka på godnattknappen bredvid sängen. Då sätts ditt inprogrammerade ”nattläge” i gång.
De flesta kunder också andra, regelbundna inställningar kopplade till systemet. Det kan handla om att både utebelysning och innelampor tänds och släcks enligt ett visst dygnsschema, att markiser fälls in vid en viss vindstyrka, att motorvärmaren till bilen slås på vid en viss temperatur och att värmen i husets justeras automatiskt beroende på utomhustemperaturen. Nästan allt går att göra, när man väl har ett intelligent system installerat är det är fantasin och också intresset som sätter gränserna!
Ge några exempel på funktioner som du sett hos kunderna under dina år.
– Alla de som jag nämnt redan är vanliga. Mer ovanliga inställningar finns det också gott om. En väldigt musikintresserad kund programmerade in att olika sorters musik skulle spela i olika rum under vissa tider under dagen. På morgonen när han gjorde entré i badrummet ville han ha lugn klassisk musik, under dagen på jobbet ställde han via sms in vilken musik han ville ha i högtalarna när han gick in genom dörren hemma och på kvällen lyssnade han på olika sorters förinställd musik medan han lagade mat, badade, gick och lade sig. En familj önskade sig en knapp för att stänga av lamporna i barnens rum en viss tid på kvällen – ”nu är det dags att sova”-knappen. En tredje kund är ofta på tjänsteresor och har då en ”bortrest”-knapp att trycka på som håller tjuvarna borta. Då spelar datorn upp allt som hänt i huset under de tre senaste veckorna. Lamporna tänds och släcks och musiken spelar, så att tjuven ska tro att familjen är hemma.
Är det svårt att ändra i programmeringen?
– Absolut inte, det är så lätt att till och med barnen i familjen klarar av det. Ändringarna görs via en egen sida på internet, på en vanlig bärbar dator eller smart phone. Det går också bra att ändra på en användarvänlig pekskärm hemma.
Varför är det bra med ett smart system i villan?
– Det finns flera anledningar. Självklart är det bekvämt att bo i ett smart hus, det är skönt att kunna slå på bastun så den är lagom varm tills man kommer hem! Men det är också praktiskt och tryggt. Du behöver inte oroa dig för vad som händer i ditt hus när du inte är hemma och aldrig fundera på om du verkligen stängde av spisen innan du gick hemifrån. Du sparar också energi, eftersom du kan justera värmen exakt när du vill, var du än är, och också finjustera genom att förprogrammera när värmen ska slås på och stängas av i förhållande till utetemperatur. Alla elprylar i huset är avstängda när de inte används och drar inte onödig el på stand by-lägen.

—————————–
Vad kan styras av ett smart hus-system?
Alla typer av belysning
Dimmerfunktioner
Markiser
Persienner
Öppningsbara fönster
Motorvärmare
Eluttag
Golvvärmeslingor
Vattenburna radiatorer
Brandlarm
Inbrottslarm
Vattenläckagelarm
Stänga av vattnet när ingen är hemma
Garageport
Trädgårdsbelysning
Trädgårdsbevattning
Poolvärme
Fjärrstyra bastu
Luftfuktighet och temperatur i olika utrymmen

—————————