RÖRVIKSHUS BYGGDE ÅRETS HUS 2016

Text Ulrika Lindgren Foto Joel Dittmer

Sveriges största hustävling ÅRETS HUS 2016, arrangerad av tidningen Allt om Villor&Hus och mediegruppen Lifestyle Publishing, är nu avgjord! Vinnare är finalist no 5, RÖRVIKSHUS, med sitt spektakulära trähus, ritat med läckra inslag av välvt sedumtak, fasad i lärkträ och detaljer i aluminum. Prisutdelningen går av stapeln på Stockholm Furniture Fair i februari.

dsc_0513 dsc_0440


——————————————————-
JURYNS MOTIVERING:
”Rörvikshus vann våra läsares hjärtan med sitt läckra trähus, ritat och byggt med spektakulära inslag som sedumtak, glasväggar, aluminiumpartier och fasad i lärkträ. Huset ligger precis på bergskammen så att trädäcket liksom ”hänger” över stupet, med obegränsad utsikt och flödande ljus. Ett sådant här hus kräver dessutom väl utfört snickeriarbete, in i minsta detalj, för att komma till sin rätt. Rörvikshus antog utmaningen att kombinera fabrikstillverkning med speciallösningar, och lyckades med den äran.”
——————————————————————-

Grattis, David Tiderblom på Rörvikshus! Tack så mycket för att ni ville vara med i vår tävling och vad roligt att ert bidrag vann!
– Ja, vi på Rörvikshus är otroligt hedrade och stolta över den här utmärkelsen. Vi valde att tävla med just detta hus för att vi tycker att det är så häftigt, verkligen något utöver det vanliga. Dessutom är vi stolta över att ha kunnat konstruera och bygga ett sådan här byggnad, som kräver en hel del avancerade lösningar.
Exteriören är spektakulär och huset liksom ”hänger” över berget, med en fantastisk utsikt över nejden. Materialen — fasaden i lärkträ, partierna i aluminium och de stora glasväggarna, matchar varandra och blir otroligt snygga tillsammans. Det välvda taket blir pricken över i.
Även interiören är unik. Huset är uppdelat i två delar; glashuset och trähuset. Mot utsikten ligger husets stora rum, med obegränsad utsikt och flödande ljus. Det böjda taket är mjukt och skyddande och ger högt sittande fönster.

davidtiderblom

David Tiderblom på Rörvikshus gläds åt segern i Årets Hus 2016.

Hur ska ni fira?
— Jag vet inte riktigt än, mer än att vi ska fira rejält! Alla på företaget vet ju om att vi har varit bland finalisterna i tävlingen så det blir en glad överraskning för dem att vi faktiskt vann. Alla här är väldigt stolta över vad vi åstadkommit. Det är en stor sak att en mindre hustillverkare från Småland blir vald till vinnare av Årets Hus. Även Sävsjö kommun tycker det är roligt och jag tror också vi har en artikel i lokalpressen att se fram emot nu när vi vunnit. I övrigt ska det bli kul att åka till Stockholm och prisutdelningen på Stockholm Furniture Fair i februari.
Vad är roligast med att få ett sådant här pris?
— Det är flera saker. För det första är det hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet. För det andra får det oss på Rörvikshus att känna oss extra stolta över det vi har åstadkommit — det är trots allt inte alla husföretag som kan klara av ett sådant här projekt. Och för det tredje så är det så fantastiskt kul att så många läsare och mässbesökare har röstat på just vårt bidrag, i hård konkurrens med de andra finalisterna. Det är roligt att många tycker att huset är snyggt och speciellt, inte bara vi!
—————————————-

Arkitekt Jonne Johansson har ritat ÅRETS HUS 2016

Jonne Johansson är arkitekten bakom ÅRETS HUS 2016. Det var ett intressant projekt att genomföra på flera sätt, säger han.
– Familjen Reinfeldt var väldigt engagerade, inte minst vad gäller miljötänket. Det blev ett fint samarbete, säger han.

jonnejohansson

Arkitekt Jonne Johansson har ritat vinnarhuset, som byggts av Rörvikshus.

Grattis från oss på Allt om Villor&Hus, vilket fantastiskt hus du har ritat!
— Tack! Det var ett intressant projekt och också väldigt inspirerande eftersom tomten var så speciell — den ligger högt och med fantastisk utsikt över vattnet i Åkersberga. Tomtens förutsättningar och möjligheter gav liksom svaren på hur huset skulle ritas.
Familjen var också trevlig att samarbeta med. Det är inte alltid man har beställare som är så engagerade! Deras fokus låg främst på miljön och de ville ha detaljer som till exempel sedumtaket. De hade också en tydlig idé om hur deras hus skulle se ut och önskade sig bland annat mycket glas. Hela projektet var ett bra samarbete mellan dem och mig själv.
Berätta om huset!
— Interiören är väldigt ljus och luftig, med en stark förbindelse med naturen runtomkring. Delen som är ett ”glashus” lyfter nästan in naturen i huset. Jag tycker också mycket om utsikten och att även övervåningen har så fin utsikt över naturen och över vattnet.
Tekniskt sett var huset en utmaning att konstruera. Stora delar av huset är i två plan och dessutom öppet upp till nock med det rundade taket, vilket ställer speciella krav, till exempel på hur huset står emot vind. Jag tycker att Rörvikshus har utfört projektet på ett imponerande sätt. De såg det som en utmaning, och de lyckades.
———————————————

dsc_0445 dsc_0532 dsc_0527

Rose-Marie och Lars-Olof:
”Vi ville ha ett vilsamt och naturnära fritidshus”

Alla somrar när barnen var små tillbringade familjen på tomten vid Kvarnsjön, i det enkla lilla sommarhuset utan el och vatten. När barnen blev vuxna beslöt sig Rose-Marie och Lars-Olof att göra verklighet av drömmen och bygga ett alldeles nytt fritidshus på platsen. Välkomna till ÅRETS HUS 2016!

kleva_1

Rose-Marie och Lars-Olof lät bygga ÅRETS HUS 2016.

Tomten vid Kvarnsjön har en alldeles speciell plats i Rose-Marie och Lars-Olofs hjärtan. Den har nämligen varit i deras ägo ända sedan 1974, när de som unga bodde i Stockholm och råkade ”ramla över” ett sommarhus i Åkersberga.

dsc_0462 oppet-ned detalj
— Vi kom från Nybro i Småland till Stockholm för jobbens skull och bodde i lägenhet i Sundbyberg. Vi längtade ut i skogen hela tiden! Jag tävlade dessutom i orientering och skidåkning på den tiden och kände mig instängd i stan. Så när vi hittade en annons om att det var ett sommarhus till salu vid en sjö ringde vi direkt till ägaren och sa ”Vi köper det!”. Vi åkte inte ens och tittade först! ler Lars-Olof, och tillstår att han kan vara lite impulsiv ibland.
När paret sedan tog bilen till sitt nyinköpta hus för första gången blev de helt betagna. Tomten var stor, över 4000 kvadratmeter, och hade en bedårande utsikt över klipporna och sjön. En liten stig gick ned till vattnet, med en egen liten vik som var helt insynsskyddad.
— Vi fastnade direkt och har älskat den här platsen sedan dess, berättar Lars-Olof.

badrum dsc_0483 sov2
Det lilla huset som stod på tomten blev familjens sommarställe. Så småningom köpte Lars-Olof och Rose-Marie villa i Vetlanda och fick tre flickor, och varje sommar tillbringade de vid Kvarnsjön. Sommarhuset var enkelt utan el och rinnande vatten, och familjen tyckte mycket om det. Den lilla kaminen, trappan ned till vattnet, det lilla huset, som hade en trappa lustigt nog gjord av en kyrkbänk från Sundbyberg, samt den naturnära tomten med blåbär och lingonris. De tvättade sig i vattnet i viken, grillade under stjärnorna och levde nära naturen. Ibland drömde Rose-Marie och Lars-Olof om att bygga ut, eller kanske bygga till, men var samtidigt nöjda med sitt lilla hus. Men barnen sedan blev vuxna och de två blivande pensionärerna tänkte de om.

dsc_0498 dsc_0522 dsc_0523
— Vi stod lite inför ett vägskäl. Vi ville gärna tillbringa vintrarna utomlands och hade ju villan i Vetlanda. Det blev liksom ett boende för mycket . ”Antingen säljer vi stugan eller så gör vi något ordentligt av det”, sa vi, berättar Lars-Olof.
De landade i det senare, att göra något ordentligt av det. Sälja villan, köpa lägenhet i Portugal och bygga drömfritidshuset på tomten vid Kvarnsjön, att tillbringa somrarna i Sverige i. Huset skulle omfamna naturen omkring och dessutom skulle erbjuda ett underhållsfritt och lättskött boende.
Berätta om huset!
— Vi hade många tankar kring både funktion och design. Vi ville verkligen bygga ett fri-tids-hus, i ordets rätta bemärkelse. Det skulle ge oss fri tid på alla sätt: Fri himmel, fri utsikt, frihet att göra vad vi ville, att inte behöva måla, klippa gräs och underhålla huset. Det var detta vi utgick från när vi bad vår vän arkitekt Jonne Johansson att rita åt oss.
I över ett halvår skissade de tillsammans på huset. Jonne ritade och kom med förslag, Rose-Marie och Lars-Olof funderade, gav respons och kontrade med nya idéer. När ritningarna var klara kopplades Rörvikshus in, som har kontor i centrala Vetlanda. Från det första spadtaget tills dess att huset var helt färdigt för inflytt tog det drygt ett år.
Idag står huset därpå klipporna, lika dramatiskt som naturen själv. Spektakulärt, vackert och ovanligt! Fasaden i lärkträ och aluminium är nära nog underhållsfri och smälter ihop med naturen, och på glasdelens tak växer sedumplantor. Det har med miljöhänsyn att göra, berättar Lars-Olof:
— Sedumtak är vackra, med en karaktär som varierar med årstiden, och de är också miljövänliga eftersom plantorna absorberar luftföroreningar och isolerar både mot värme och kyla. De dämpar också buller och tar upp regnvatten. Dessutom sköter taket sig själv. Vi har också ett eget reningsverk på tomten och en el-bil, allt för miljöns skull. Vi hade helst velat vara självförsörjande på el med egna solceller på taket, men det gick tyvärr inte att dimensionera för detta. Så till slut fick vi ändå lov att koppla upp oss mot elnätet.
På insidan öppnar sig en enorm umgängesyta. Huset är i två plan men är i stora delar öppet upp till nock. På golvet ligger grå klinkerplattor i samma nyans som klipporna utanför och mitt på golvet står en kamin. Blickarna dras mot glasdelen, som är som en egen utbyggnad med utsikt över klipporna, vattnet och skogen. Mitt i glasutbyggnaden står två röda fåtöljer — här sitter man skönt på kvällarna, säger Lars-Olof, och berättar om dagar då havsörnen ibland flyger förbi så nära att vingarna nästan nuddar glaset på altanen, om hägrarna som bor intill, om rådjuren som kommer ända upp till huset och tittar in. Här är naturen nära, ja, nästan inne i huset. Möblerna är få, ytorna stora och det vita köket syns knappt mot väggen bakom.
— Vi vill ha det så enkelt som möjligt. Inget ska störa ögat utan det ska vara vilsamt att vara här för både kroppen och själen. Vi har inrett delvis efter feng shui. Rummen är avskalade men ändå harmoniska.
Huset är 133 kvadratmeter stort och en stor del av den ytan är just öppet utrymme. I övrigt ryms här två rejäla sovrum, ett badrum och ett teknikrum. I sovrummen och på övervåningen ligger breda ekplank på golvet — plank som harmonierar i nyans med lärkträet på fasaden. De grå klinkerplattorna som klär de övriga golven smälter istället ihop med klipporna på tomten. Allt är genomtänkt, allt går igen, allt blir en harmonisk helhet.

dsc_0534 dsc_0531 oppet-ned

Är ni nöjda med ert hus?
— Mer än nöjda. Vi engagerade oss i varje detalj och huset blev precis som vi ville ha det. Flera av våra önskemål krävde speciallösningar, och en del drömmar fick vi skippa av konstruktionstekniska skäl, men det mesta fick vi som vi ville! Vi tycker väldigt mycket om de stora glaspartierna men också de många kloka och förenklande lösningarna. Bara en sådan sak som att WC-stolen är vägghängd så det går lätt att städa under, och att vi flyttade köket så att det inte skymmer utsikten! Det gör mycket för helheten.
Vad tycker ni bäst om med huset?
— Det är nog att tillbringa tid här. Att sitta på altanen, att vakna mitt i naturen, att ta stigen ned till vår brygga och ta ett dopp eller en tur med båten. Det är lika vackert här när det är snöstorm och is som när det glittrar i vågorna. Vi ska faktiskt fira vårt första nyår här i år, så vi hoppas på mycket snö.