RETRO OCH TRÄ i säsongens kakel och klinker

Bildtext: Träkänsla på både väggar och golv. Här är Chevron från Kakelspecialisten, 725 kr per kvm.

Nu är det kakel med retrokänsla, gråa kulörer och kakel som liknar tyger och tapeter som framträder starkast, om man får tro kakelexpertisen. Här är säsongens hetaste trender!

TREND 1: RETRO
Nu blickar vi tillbaka, men inte så långt i tiden utan mot 70- och 80-talet. Nyanserna går i brunt, orange, grönt och turkos.

Kakelserien Wonderwall har starka 70-tal influenser både i kulör och mönster — i rött, gult, brunt och grönt och dessutom en dekorplatta. Storlek 20×20 cm, Kakelspecialisten. Pris på förfrågan.

TREND 2: MÖNSTER FRÅN TYGER OCH TAPETER

Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är klinker med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley, men också med mönster som inspirerats av heltäckningsmattor och slitna turkiska och orientaliska mattor.

Blått och vitt är ständigt populärt. Här är Batik från Golvabia, som finns i flera färgsättningar. Pris 629 kr per kvm.

Läckra klinkret Cementine Evo från Kakelspecialisten har mönster och kulörer i 70-tals anda. Storlek 20×20 cm, passar på både golv och vägg.

TREND 3: TRÄKÄNSLA

Träklinker har funnits ett tag nu på marknaden och börjar bli riktigt populärt. Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra då det tål väta, är enkelt att rengöra och man får in träkänslan även i badrummet. Den nya tidens träklinker är naturtrogna, både i ytstruktur och mönster. Det kan vara svårt att särskilja träklinker från riktigt trä.

Svart som natten på golvet. Klinkret Vintage Black kommer från CC Höganäs, pris på förfrågan.

TREND 4: GRÅSKALA
På den stora kakelmässan Cersaie i Bologna, Italien syntes mycket kakel och klinker i gråa kulörer. Kombinationer med olika nyanser av grått och gärna också med olika strukturer och mönster var populärt, liksom den rustika looken.

 

TREND 5: GRAFISKT
Hexagoner, kvadrater, cirklar. Grafiska mönster syns överallt!

TREND 6: STÖTT OCH NÖTT
är en utveckling av den industriella trend vi sett ett tag, och som är fortsatt stark. Vi tilltalas av prylar, material och inredningsdetaljer som är, eller ser, använda ut och har en genuin känsla av slitage. Stilen nosar på̊ det lantliga uttrycket men har en mer rough finish, som om den är märkt av tidens tand.

TREND 7: MATTA PASTELLER
Pasteller kommer generellt starkt och det syns även när det kommer till kakel, klinker och mosaik. Plattorna får gärna vara mönstrade, antingen i form av strukturer i samma färg eller tillsammans med andra, besläktade färger.

 

(Källor Kakelspecialisten och Kakeldax)

—————————————

Så sköter du ditt kakel och klinker

Kakel och klinker på golv och väggar är tåligt och underhållsfritt. Det krävs minimala insatser för att hålla ytan hel och ren — även om vissa naturmaterial som är känsligare och kräver lite mer underhåll. Här är kakelexperten Golvabias bästa tips för finaste plattorna.

Glaserat kakel Kakel torkas av med en ren, fuktig trasa. Eventuella rester av tvål och schampo tar du bort med ett vanligt alkaliskt rengöringsmedel som sedan sköljs av. Kalkfläckar är vanliga, inte minst i dusch och badrum. Använd kalkborttagningsmedel så går det fort och lätt att få ytan fin igen. OBS! Behandla aldrig en glaserad platta med klinkerolja! Om kakelplattan har dekor kan den repas om ytan på rengöringssvampen är för hård. Använd mjuka svampar och trasor och var försiktig med syra som kan missfärga dekoren.
Glaserade golvklinker För normalrengöring räcker det med att använda vatten med ett vanligt allrengöringsmedel som är svagt alkaliskt. Om golvet är mycket hårt smutsat kan rengöring med skurmaskin göra stor skillnad.
Oglaserade golvklinker, cementplattor och natursten Det är viktigt att behandla plattorna med en olja som tränger ner i porerna och gör golvet mer lättstädat. Fråga i din kakelbutik för rätt behandling och upprepa vid behov. Daglig skötsel gör man med vatten och grönsåpa som ger en skyddande yta och fördjupar färgtonen.
Granitkeramik På oglaserad granitkeramik ska du inte använda såpalösning eller klinkerolja. Ett vanligt, svagt alkaliskt rengöringsmedel är bäst. Polerad granitkeramik ska behandlas med
specialmedel för att motstå de svåra fläckar som kan uppkomma på ljus granitkeramik, fråga i kakelbutiken.
Fogar Fogar är porösa och suger åt sig vatten. Om ventilationen är dålig i badrummet finns det därför en viss risk för mögelbildning. Rengör med ett alkaliskt rengöringsmedel och se till att fogen får torka ordentligt så minskar tillväxten. Se också till att ventilationen är bra och vädra ibland. Fogen kan eventuellt behandlas med klinkerolja vilket gör den något tätare – men det kan vara bra att veta att fogen mörknar av oljan. Ett alternativ är det skydd för kakel och fogar som finns att köpa i fackhandeln. Behandlingen håller fogen ren och fin och underlättar städningen.
—————————————————————
Så får du klokt kaklat badrum

Ett väl utfört hantverk är alltid mycket viktigt – i badrummet är det dock extra viktigt eftersom mycket vatten hanteras där. Magnus Janson, VD på branschorganisationen BKR, Byggkeramikrådet, ger sina bästa tips för en lyckad badrumsrenovering.

Det absolut viktigaste när man ska välja hantverkare till sin badrumsrenovering är att hitta en behörig yrkesman, berättar Magnus Janson.
– En sådan kan lämna ett kvalitetsdokument på att han följt kakelbranschens regler för hur golv och väggar i våtrum ska hanteras, ett så kallat våtrumsintyg. Sedan 20 år tillbaka har vi på BKR noggrant utformade regler för hur en badrumsrenovering ska göras för att ge en hög kvalitet på material och arbete. Den hantverkare som du väljer för renoveringen ska ha en speciell behörighet som utfärdas av BKR, efter genomgångna kurser och prov.
Var börjar man när man funderar på att renovera i badrummet?
– Det viktigaste är att låta projektet ta tid och informera sig väl om de hantverkare man väljer mellan. Kontrollera att hantverkaren är behörig enligt BKR. Gå gärna in på vår hemsida, www.bkr.se, där alla Sveriges behöriga plattsättare finns listade. Att företaget och hantverkaren är behörigt betyder att det finns en kunskap och att han eller hon följer de aktuella branschreglerna för hur tätskikt och ytskikt i badrummet ska byggas för bästa resultat.
Välj gärna ut ett par, tre hantverkare och be om offerter på renoveringen från dem. Be dem också om referenser, det vill säga kontaktuppgifter till tidigare kunder som du kan kontakta och fråga om de är nöjda med det utförda jobbet och om de vill rekommendera hantverkaren.
När man väl har bestämt sig för vilken hantverkare man vill ha, hur går man till väga för att få jobbet utfört precis som man vill ha det?
– Här är det viktigt att så noggrant och detaljerat som möjligt specificera vad som ingår i uppdraget i ett skriftligt kontrakt. Hoppa över muntliga avtal, det blir alltför ofta missförstånd. I kontraktet beskriver du vad hantverkaren ska utföra och inom vilken tid. Kom också överens om betalningssumman och när och hur betalningen ska ske. Tänk på att försöka vara så detaljerad som möjligt. Vem ska riva ut den gamla inredningen? Vem fraktar bort den till tippen? Vem köper in det nya materialet? På det sättet undviker du i så hög grad som möjligt att ni missförstår varandra.
Hur formulerar man kontraktet på bästa sätt?
– Är du en van kontraktsskrivare kan du förstås formulera dina önskemål själv. Men om du känner dig osäker kan jag varmt rekommendera standardformuläret Hantverkarformuläret, som finns att ladda ned på både vår hemsida och hos Konsumentverket, under Avtal och mallar.
Några goda råd kring samarbetet med hantverkaren?
– Vi får många frågor från både kunder och hantverkare kring betalningen. Det här är de grundregler som gäller: Om ni i förväg kommer överens om ett cirkapris för renoveringen så får slutpriset inte får bli mer än 15 procent högre än den överenskomna cirkaprissumman. Om du väljer en löpande betalning, alltså betalning under renoveringens gång, ska hantverkaren kunna redovisa kvitton för utläggen som görs.
En annan vanlig fundering handlar om behörigheten hos hantverkaren. De allra flesta företag är seriösa och duktiga, men tyvärr har det förekommit fall där själva företaget som anlitas har behörighet enligt BKR, medan de hantverkare som dyker upp för att utföra jobbet inte har det. Be gärna om en behörighetslegitimation när hantverkaren kommer, bara för att vara på den säkra sidan.
Gör också en besiktning av badrummet när renoveringen är slutförd. Du som kund och hantverkaren tar ett möte, där hantverkaren visar vad som är gjort och du får möjlighet att ställa frågor. Du kan också anlita en extern besiktningsman som gör en kontroll av det nya badrummet på plats. Det är vanligast att kunden betalar en sådan besiktning, men det förekommer också att uppdragsgivare och hantverkare delar på kostnaden.
Idag är det viktigare än någonsin med ett väl utfört hantverk i badrummet, menar Magnus Jansson.
– Allt mer vatten hanteras ju i våra hem. Badrummet blir en allt viktigare och större del i hemmet, och vi badar, duschar och bastar långt mer än tidigare. Därför blir vårt jobb på BKR allt viktigare för varje år.

…………………..
Missa inte kvalitetsdokumentet!
När arbetet är utfört ska du vara noggrann med att be om ett kvalitetsdokument på det utförda jobbet. Det är viktigt att ha och bör sparas som en värdehandling. Ett  kvalitetsdokument innebär att arbetet är utfört efter branschreglerna. I samband med försäljning av villor och bostadsrätter frågar besiktningsmän efter kvalitetsdokument. Vid en vattenskada kräver vissa försäkringsbolag kvalitetsdokument för att lämna full ersättning. Om intyg saknas kan även självrisken bli högre.
———————