ODLA I VÄXTHUS

Bildtext: Ett växthus kan vara så mycket. En liten vrå med några tomatplantor. Eller ett extra sommarhem att tillbringa tid i, med plats för utemöbler och kanske litet pentry. Willab Gardens serie Maxi finns i flera olika storlekar och Maxi 4, om visas på bilden, är en av de mest populära. Aluminiumstomme, skjutdörr på sidan, 18 900 kr. willabgarden.se

Ett eget växthus gör hobbyodlaren lycklig. Tänk doften av fuktig jord när du öppnar dörren. En kopp kaffe vid trädgårdsbordet sedan tomatplantorna noppats. Och den alldeles speciella känslan med egen färskpotatis på bordet.

Konsten att odla i växthus är gammal. Förr i tiden var växthuset kanske till största delen funktionellt, ofta byggt av gamla fönsterglas eller vad man nu kunde hitta på gården, och flitigt använt för att förlänga skördesäsongen och sätta mat på bordet. Och självklart odlar fortfarande många i växthus för den goda skördens skull. Men också för att ha en plats att odla sina sinnen och kreativitet. Det finns ett stort utbud av växthus på marknaden beroende på vad man efterfrågar. Allt från enklare odlingsväxthus till större växthus där man får plats med både växter och en sittgrupp.
Börja med att göra upp en önskelista på det du vill odla och planera odlingsytorna. Om du ska odla i hinkar eller i bäddar är en smaksak. För tomat och gurka är det bra med svarta hinkar för att jorden hålls varm – både gurka och tomat är känsliga för kall jord. En fördel med hinkar är också att det är lätt att kassera en planta om du får någon typ av angrepp. Väljer du att odla i markbädd kan jordvärmeslingor installeras för att du ska få en bra odlingstemperatur. För sådd och plantuppdragning finns det till och med värmeslingor i matta som kan rullas ut, eller minidrivhus med undervärme.

Helios Victorian Mur special

Viktoriansk stil från Classicum Växthus. Här är en Helios Victorian Mur Special.

Bevattningen är förstås viktig för en god skörd. Vattna helst på morgonen. Under varma dagar mår växterna dessutom bra av en dusch mitt på dagen. Det underlättar att sätta in en automatisk bevattning, det är praktiskt. Du kan även välja att ha en vattentunna i växthuset – den jämnar ut temperaturväxlingar och ger samtidigt tillgång till tempererat vatten.
Solens strålar kan bli starka under varma sommardagar. Isolerplast dämpar solljuset något, så om du har ett sådant växthus behöver du inte oroa dig särskilt för att solen bränner bladen på dina växter. Men har du ett växthus i glas är det viktigt att skugga plantorna och det kan göras på olika sätt. Det bästa är om du kan placera växthuset så att du får en naturlig skugga av exempelvis ett träd som står vid växthusets sydvästliga hörn. Då får du vandrande skugga mitt på dagen. Om du inte har den möjligheten så finns det andra lösningar, till exempel en speciell sorts skuggpasta, som kan målas på växthusets glas med en målarroller. Det enklaste sättet att skugga är att använda skuggväv som spänns upp i växthuset. Det går också att skapa skugga med soldyrkande klätterväxter, en vinranka i växthuset eller en klematis som kan få klättra på utsidan av växthuset och på så vis tar man inte upp yta inuti.

swedengreenhouse

Liten yta till övers för ett växthus? Den här lilla skönheten kommer från Sweden Green House, som ritar, tillverkar och säljer växthus och orangerier i trä skräddarsydda efter dina egna önskemål. swedengreenhouse.se

Ventilation är mycket viktig i ett växthus. Sjukdomar, framför allt svampangrepp och mögel, kan undvikas både med regelbunden och jämn vattning  och med tillräcklig luftning i växthuset. Välj gärna ett växthus med flera öppningsbara fönster och köp till en fläkt. Vill du ha extra bra genomluftning kan du köpa till en extra dörr eller fler takfönster till ditt växthus. Automatiska fönster öppnare är en genialisk uppfinning som inte kräver el.
Jord väljer du efter vad du har tillgång till. Har du bra matjord går den utmärkt att odla i, men det är alltid bra att blanda i mull, kompost och gödsel. Lecakulor är bra att blanda i jorden då den inte blir lika kompakt och växterna får mer syre till rötterna. Det går också bra att köpa färdig jord i säckar. Dessa har hög mullhalt vilket gör att jorden blir varm. Förbättra gärna med kompost och gödsel eftersom sådan jord sällan innehåller näring som räcker en hel säsong.
Läs mer på willabgarden.se

The Cape Cod2

The Cape Cod med viktorianskt design och klassisk 45-gradig taklutning har takhöjd som ger bra klimat i växthuset och gott om plats för hängande krukor, planteringsbord och sköna sittmöbler. Växthuset på bilden är på 10 kvm och går att få i ett flertal andra storlekar ända upp till 50 kvm. Cape Cod kan även levereras med isolerande dubbelglas och förvandlas då till ett exklusivt orangeri att användas året runt, även under de kalla vintermånaderna. Från Garden & Greenhouse, garden-greenhouse.se.

———————————————————
3 tips för god skörd
1 Odla på höjden Tomat, gurka, melon och paprika kan odlas på höjden. De binds upp med trådar mot växthusets tak så att plantorna har något att klättra på och frukten får maximalt med ljus. En tomatplanta eller gurkplanta kan bli mer än fyra meter hög! Paprika, aubergine och chili kan odlas som buskar.
Bind snöret runt stjälken nära marken, linda det försiktigt runt stjälken. Fäst sedan snöret mot en skruvögla som du skruvat in i takregeln. Klipp inte av snöret, spara istället några meter som du lindar kring stjälken efterhand som plantan växer. När plantan når taket toppar du den. Plantera inte för tätt och gärna i sicksack så att varje planta får optimalt med plats.
2 Fixa vårens godaste primörer Utnyttja växthusets värme och ljus för vårens primörer. Sallad, spenat och rädisa kräver bara 5-7 grader för att gro, men nätterna ska helst vara frostfria när man börjar att odla. Tänk på att även om solen värmer upp växthuset under dagarna så krävs lite extra tillskottsvärme för att klara eventuella frostnätter – en enkel frostvakt räcker långt!
3 Potatis före midsommar! Driv fram lite tidig potatis. Fyll en kruka med till hälften jord. Plantera en potatis och fyll på med jord efterhand som blasten växer – till krukan är full. När plantan blommar kan du skörda alldeles egen potatis.
Läs mer hos swedengreenhouse.se

————————
4 kloka tips för ditt växthus

Växthusexpert Marie Åberg Secher på Classicum Växthus ger sina bästa tips.

Välj takluckor
Det absolut viktigaste i ett växthus är antalet takluckor. Genom takluckorna kan värmen ventileras ut snabbt, temperaturen sjunker och det blir inte för varmt för dina växter. Många takluckor ger effektivare ventilation. På marknaden finns automatiska takluckor som sköter sig utan ström. En cylinder känner av värme, expanderar och trycker upp takluckan. När det blir kallt i växthuset reagerar cylindern och luckan går sakta tillbaka och stängs. Det är viktigt att cylindern pekar inåt i växthuset (se Univent) så att den känner av värmen i växthuset och inte direkt under glaset.
Inred med skuggväv
Skuggväven skyddar dina växter från den starka solen, hjälper till att sänka temperaturen och ger en extra isolering under natten. Skuggväven ger också ett behagligt skydd om du vill använda ditt växthus som en kombination växthus/uterum.
Värmefläkta växterna!
Tidig vår och kalla nätter måste extra värme tillföras. Alla växter har en lägsta temperatur för att må bra. Välj en fläkt med två funktioner, dels att ge värme och dels att cirkulera luften då rätt temperatur är uppnådd. Värmen sprids då jämnt i hela växthuset.
Isolera med bubbelfolie
Är speciellt anpassad för isolering av växthuset vintertid. Den består av 30 mm vida bubblor som är 8 mm höga. Bubbel- folien fästs i växthusprofilens skåra med en foliehållare. Mellan profil och bubbelfolie blir det stillastående luft, likt ett dubbelkopplat fönster. Även växthusets profilsystem blir isolerat! Vilket ger betydligt lägre uppvärmningskostnad.
Se mer på classicum.se
————————

———————————
5 måsten för ett lyckat växthusliv
1 Övervattna inte. För mycket vatten, och även vatten som står i krukorna, gör att rötterna får syrebrist
2 Låt inte vattnet vara för kallt.
3 Växter odlade i krukor kräver oftare vattning än de i jordbädd.
4 Det är viktigt att duscha plantorna då och då under den varmaste växtperioden.  Det ska göras under morgonen eller förmiddagen. Är luftfuktigheten för hög under kvällen och natten ökar risken för svampangrepp, som gråmögel och rothalsröta.
5 Installera en vattenkran i växthuset så slipper du allt spring med vattenkannor.
————————–