MYS FRAMFÖR BRASAN

Egen eldstad värmer skönt men ger också hög mysfaktor hemma. Här är säsongens nya modeller.

STORA BILDEN: För köket Brunners senaste kamin, Urfeuer, är en öppen eldstadsmodell som gör sig perfekt även till matlagning. Den har hämtat inspiration från vår gamla tradition kring att samlas runt elden. Serien kommer i utföranden som hörnkamin, plan samt panorama. Samtliga modeller är utrustade den senaste förbränningstekniken som skyddar mot inrykning.
Cirkapris 44 000 – 53 000 kr, säljs via generalagent JP Walther. www.waltherab.se

Tidlös Kakelugnen Carina från Cronspisen har en tidlös design med ett kronkakel som ger en exklusiv touch. Som de flesta av Cronspisens kakelugnar kan Carina 522 utrustas med fläkt. På så vis sprids värmen snabbare från rum till rum och huset blir jämnare uppvärmt. Pris 48 900 kr.

Skönhet i vitt
Conturas kamin 510 har nu presenterats i en bländande vit version. Den saknar sidoglas, vilket gör den extra lätt att placera i hörn. Pris på förfrågan.

Lättplacerad Nya Contura 720T är liten och kompakt. Pris från 22 900 kronor.

Modern look på täljstenskaminen
Tredimensionella ytor och strukturer är fortsatt populärt. Tulikivi har tagit fasta på trenden och lanserar nu nya täljstensbehandlingen Grafia, som skapar en minst sagt effektfull karaktär och struktur som framhäver stenartens färgvariationer. Grafia finns nu som tillval till tre av Tulikivis kaminmodeller: Vasa Grafia, Valkia Grafia och Sarmi Grafia. Här visar vi kaminen Sarmi i utförandet Grafia. Se mer på waltherab.se.

Eld utan rök Vaunis designspisar eldas med doftfri bioetanol. Priser från 19 800 kr, många olika utföranden på vauni.se.

Mys i sovrummet Modellen heter 870 och kommer från Contura,14 900 kr.
———————————————
Elda rätt!

Sju heta tips för en grönare och mer effektiv eldning i kaminen.
1 Byt ut din gamla kamin mot en nyare modell om den är äldre än tio år. Moderna
kaminer är upp till 90% renare och 40% mer effektiva än sina föregångare.
2 Köp en kamin med bra förbränning.
3. Elda alltid med torr ved. Läs mer om vedhantering vid vedeldning.
4. Låt luckan stå på glänt minst 10 minuter efter att brasan tänts.
5. Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre.
6. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar vilket normalt är max
2–3 kg ved/timme.
7. Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. “Djupfryst” ved
(–20 grader) gör att värmeutbytet blir mycket dåligt.
(contura.se)
———————————————————