MED KÄRLEK TILL GOTLAND

 

Text: Ulrika Lindgren

Här är huset som är en liten pärla för den som älskar livet nära havet. Modellen heter Gotland och är inredd som ön själv: Naturnära och vilsam. Avskalad och sparsmakad.

gotland-1

När Hudikhus utmejslade sin nya husmodell Gotland var det just den älskade ön i öster med samma namn som de hade i åtanke. Arkitekturen skulle vara inspirerad av byggnadstraditionen på Gotland och på Österlen, tänkte man, med de enkla linjerna, den nätta takfoten och de spröjsade fönsterglasen som kännetecknar trakternas kustnära hus från förr. Interiören skulle vara luftig och generös och påminna om den där öppna, fria känslan när man står på en vindpinad havsstrand, kliver av färjan på Fårö eller strövar bland vidsträckta vallmofält.
Idag är husmodellen presenterad på marknaden – ja, den finns till och med att besöka på husutställningen Nybygget alldeles vid Arlanda. Renhet, raka linjer och liggande panel utmärker huset, som har flera fönsterdörrar som öppnar upp och bjuder in dagsljuset. Malin Hagberg på Hudikhus är mycket nöjd.

soffbord
– Jag älskar personligen att vara på Gotland och jag och mina kollegor ville skapa ett hus som liksom skulle ge oss en liten bit av ön. Just visningshuset på Nybygget har precis rätt känsla. Det är inrett av Sophie Knapp som har gjort ett fantastiskt jobb. Känslan av karg natur är påtaglig och färgskalan är vilsam, med ljusa och naturnära nyanser. Vi ville fånga både den vackra naturen och den kreativa konstnärsanda som råder på Gotland, och det tycker jag att Sophie har lyckats fantastiskt bra med i sina inredningsval.
Gotland är ritat som ett fritidshus, men går med enkla medel att få som en åretruntvilla, med permanent standard, berättar Malin. Just flexibiliteten är Hudikshus hela affärsidé:
– Kunden ska kunna få det precis som han eller hon vill ha det. Man kan köpa en ”basic” husbyggsats och bygga själv om man vill det, och man kan få hjälp av oss med att bygga hela huset och få nyckeln i handen om man vill det. Man kan bygga på platta på mark eller med krypgrund eller på plintar. Och man kan få varje hus som ett fritidshus om man vill eller som en villa för åretruntbruk om man så önskar.

vyfrånköket kamin
Och visst fungerar planlösningen i Gotland att bo i året runt. Huset är 114 kvadratmeter stort och arkitekten har fått in alla de funktioner som man behöver i sin vardag. När vi kommer in i hallen öppnar sig en garderobsvägg till vänster. Till höger ligger en WC med dusch och vägg i vägg med den en 4,5 kvadratmeter stor tvättstuga som rymmer en liten tvättbänk, tvättmaskin och torktumlare. Många praktiska funktioner på liten yta.
Rakt fram öppnar sig husets hjärta: Den stora umgängesytan. Köket och vardagsrummet är i öppen planlösning och hela 44 kvadratmeter stort, med stora ljusinsläpp mot altanen som löper längs med husets hela långsida. Nyanserna är ljusa, som kalksten, sand och hav i skön förening. Det knäckta taket skapar härlig rymd.
Det ljusa golvet drar blickarna till sig: Cotton White Plank XT från Tarkett, får jag veta. Väggarna är målade i brutet vitt och köket har också fått en svag brytning i nyansen Canvas: Luckan heter Lindö från Marbodal och hela köket är inrett i Marbodals utförande Plus, som har en extra kvalitet och ger en nära nog platsbyggd känsla. Bänkskivan är i gotländsk kalksten – förstås! – och många av detaljerna är i guldig metall, som fläktkupan i borstad brons från Fjäråskupan.
I andra änden av rummet bjuder en elegant sittgrupp in till att slå oss ned. Det vackra träbordet kommer från Muubs och den grå soffan från Melimeli, och det är onekligen skönt att vila benen ett slag. Malin berättar om den rejäla vedkaminen från Contura – en kamin är omistlig i ett fritidshus, tycker hon.
– Efter en dag utomhus på landet eller vid havet är det underbart att tända en brasa och värma sig när mörkret faller.
Huset är inte stort, men rymmer ändå ett stort Master Bedroom på 12 kvadratmeter och två mindre rum, för barnen eller kanske för gästerna. Det stora badrummet ligger i anslutning till ”sovrumsavdelningen” och är alldeles ljuvligt inrett. Här är ö-känslan närvarande och elementen är sand, jord och trä. Granitkeramiken Jura från Centro klär både väggar och golv och är inspirerad av tysk kalksten. Tvättställsmöbeln är tillverkad i medelhavsek. Detaljerna sätter pricken över i: Korgarna, handdukarna och den fina träpallen. Här finns gott om plats för hela familjen. En extra lyx i ett fritidshus, påpekar jag, och Malin håller med:
– Vi har inrett Gotland så här just för att visa hur fint det kan bli att göra det där lilla extra av sitt fritidshus. Att skapa ett exklusivt boende där man bor nära naturen, en oas att längta till i vardagen.
Så du är nöjd med ert visningshus?
– Absolut! Jag tycker om precis varenda millimeter av huset, från det vackra golvet till den höga takhöjden. Men jag måste erkänna att jag är särskilt förtjust i badrummen och hallen, med plattorna med utseende av tysk kalksten och de många inslagen av trä och korgmaterial. Helhetsintrycket är harmoniskt.
Vad är ett drömhus för dig?
– Vilken svår fråga! Just för mig personligen är nog Gotland ett riktigt drömhus. Jag tycker om den kustnära, karga känslan, den öppna planlösningen och de generösa glaspartierna. Men om jag får filosofera kring begreppet drömhus generellt så tycker jag nog att ett drömhus är individuellt. Man kan väl säga att det är en dröm att kunna få ett hus precis som man vill ha det, med skräddarsydda lösningar. Att kunna välja planlösning och funktioner, att bestämma hur mycket man vill göra själv och precis hur inredningen ska se ut. Det är ett drömhus för mig.
Några råd till den som vill bygga hus?
– Välj husleverantör med omsorg! Det är ett stort projekt att bygga hus och det är viktigt att känna sig trygg hela vägen. En duktig hussäljare följer dig hela vägen på ditt projekt och ger sitt fulla engagemang och ett personligt stöd. Då blir resan till nytt hus en positiv upplevelse.

hudikhus-nybygget-1 hudikhus-nybygget-6 hudikhus-nybygget-8 FÖNSTER hudikhus-nybygget-41 sovrum master sov1 wc:dusch