MÅNGA MÖJLIGHETER I ETT PLAN

Villa Adelöv.

Många familjer längtar efter en villa i ett plan. Det har Smålandsvillan tagit fasta på med sin alldeles nya husmodell Adelöv — ett rejält enplanshus på 146 kvadrat som finns med inte mindre än åtta olika planlösningar. En egen föräldradel sätter pricken över i.

Trenden är tydlig: Enplanshus är eftertraktade av villaköpare. Att slippa trappor och ha allt i ett enda plan är vardagslyx, tycker många. I storstadsområdena där tomterna är små kan det vara svårt att bygga enplanshus och ändå få en rejäl gräsmatta, men med en större tomt tycker många att valet är enkelt: Ett enplanshus ska det vara. Smålandsvillan är ett av de företag som introducerat klokt planerade enplanshus i sitt sortiment under de senaste åren. Deras Villa Fredriksdal kom först, ett hus om bara 122 kvadratmeter men så smart planerat att hela familjen får plats. Bra även för små tomter, med andra ord, eftersom det byggs på relativt liten yta! Nyligen presenterades uppföljaren Villa Adelöv, ett hus som bygger på Villa Fredriksdals planlösning men med ett större och ännu luftigare vardagsrum. Villa Adelöv är 146 kvadratmeter stor och kunden väljer mellan hela åtta olika planlösningar. I samtliga planlösningar är huset uppdelat på en separat föräldradel och en barndel, medan barndelen ändras en del i de olika lösningarna. Det går att välja till stort eller litet allrum, arbetsrum eller fler sovrum, allt efter behov. Som alltid med Smålandsvillan så byggs huset färdigt i fabrik, i en torr och kontrollerad miljö, och monteras på plats på tomten på en dag.
— Vi på Smålandsvillan bygger hus med idén att ge mycket villa för pengarna. Vi bygger hus enligt lean-modellen, vilket ger en effektiv och trygg process. Underlag, material och produkter finns på rätt plats vid rätt tidpunkt så att kunden kan få ett fast inflyttningsdatum och kan flytta in fem veckor efter husleveransen, berättar Malin Odeén på Smålandsvillan.
Villa Adelöv är ett riktigt ljust och härligt hus. När man går in genom hallen ser man genom hela huset och ut mot uteplatsen på baksidan. Det är öppet mellan kök och vardagsrum, med en bardisk mellan rummen. Vardagsrummet är stort och rymlig och Malin berättar att det är 46 kvadratmeter stort, men kan bli ännu större.
— Den som väljer bort ett sovrum får istället hela 55 kvadrat att umgås på.
Till vänster från hallen sett finns barn- och ungdomsavdelningen. Just det hus som Malin och jag tittar på har tre mindre sovrum och ett allrum med egen altandörr, men det finns som sagt inte mindre än sju andra möjligheter. I en annan planlösningsvariant har allrummet tagits bort och de två mindre sovrummen blivit större, i ytterligare en variant (den där vardagsrummet blir 55 kvadrat) är det större sovrummet borta och vardagsrummet större. I en fjärde variant har allrummet förvandlat till ett litet kontor, i andra varianter är allrummet istället stort.
Malin berättar att många familjer uppskattar att föräldrarna får en egen del av huset i Villa Adelöv, med stort sovrum och egen WC/dusch.
— Det kan vara skönt för både föräldrar och barn att barnen huserar i en egen del. Ändå är det ju nära mellan rummen, vilket förstås är skönt för småbarnfamiljer. Det är lätt för den som är lite mörkrädd att bara tassa genom köket och in till mamma och pappa på natten.