MÅLARENS BÄSTA TIPS

Foto Alcro.

I varje nummer svarar våra målarexperter på Nordisk Yta, ett av Sveriges största måleriföretag med många hantverkare och ett stort sortiment av produkter, på läsarnas frågor om målning och tapetsering.
Har du en egen fråga får du gärna mejla den till redaktionen@alltomvillorochhus.se, så vidarebefordrar vi den till Nordisk Yta som tar hjälp av rätt expert på företaget. Här är det Hans Agné som svarar på utvalda frågor.

Tapetsera rätt
Hej! Vi ska tapetsera om i sovrummet i vår lägenhet. Ingen av oss har tapetserat förut men vi vill väldigt gärna lära oss eftersom vi tycker att tapeter känns varmare än att måla. Underlaget är typ matt väggfärg. Men hur gör man? Vilka tapeter ska man välja och vad ska man  tänka på? Det känns som en djungel därute och vi blev inte speciellt klokare av att googla. Vet ni någon duktig som kan hjälpa oss att reda ut begreppen?
Hälsn Pontus och Sara

Hej Pontus och Sara!
För att lyckas med tapetuppsättningen ska först underlaget vara bra. Är det tidigare målade ytor så är det bra förutsättningar. Då ska bara hål spacklas och ev. ojämnheter slipas. Slippapper 80 brukar vara lagom och använd snickerispackel till mindre hål. Finns i små förpackningar och torkar snabbare samt fyller bättre.
En viktig förutsättning är underlagets färg i förhållande till tapetens bottenfärg. Dagens tapeter som klistras direkt på väggen sätts kant i kant vilket gör att underlaget kan synas lite i skarvarna. Om det sitter mörka tapeter på tidigare ljust underlag (eller vice versa) finns det risk för ränder. För att lösa detta får väggarna grundas med lämplig kulör eller att välja tapet efter underlaget.
Om tapeter väljs med mönsterpassning så försvårar detta något men brukar fungera. Tänk dock på att tapetåtgången blir något större än utan mönsterpassning då det blir mera spill. Köp tillräckligt då det är viktigt att tapeterna kommer från samma serie.
Som nybörjare bör du välja tapeter av bra kvalité vilket inte är samma sak som dyra utländska tapeter som ofta kan vara besvärliga att få upp snyggt. Välj svenska tapeter som oftast är mera lätthanterliga.
En annan viktig sak är att köpa rätt mängd klister och av rätt sort till ditt tapetval och att se till att rätt mängd kommer upp på väggen. Kontrollera åtgång per rulle, dvs det ska vara ordentligt kladdigt på väggen! Du rullar på klistret med vanlig rulle för måleri.
Se till att första våden blir rak, mät med lod eller vattenpass. Sätt inte tapet bakom element/radiatorer, värmen gör att det på sikt inte blir snyggt. Bakom element ska du måla med väggfärg.
För att få snyggt avslut vid tak och golv skär du tapeten mot tak och golvlist med tapetkniv. Det vill säga tapetvåden ska vara lite längre än väggen. Obs! Bladen måste vara riktigt skarpa så byt ofta, annars blir snittet inte snyggt. Har du tagit bort golvlisterna så låter du tapeten gå ner till golv i stället.
Tapeten stryks fast mot väggen med plastskrapa. Lim som kommer på framsidan ska torkas bort så snabbt som möjligt med fuktig trasa. Tillse att inga luftblåsor finns kvar under tapeten, dessa måste strykas ut. En blöt tapet kan se tråkig ut men det mesta brukar ordna sig så snart det torkar!
Tapetbord behövs inte utan se till att du har lämplig yta att mäta upp tapetvåder och möjlighet att skära eller klippa.
Lycka till!

Rekommendationer på fasadfärg
Hej redaktionen!
Ni brukar skriva en del om fasadmålning. Vi har nyligen köpt ett hus med faluröd fasad och tycker det känns som en rätt dålig lösning med slamfärg. Kan vi byta till annan färg och vad ska vi i sådana fall byta till?
Hälsn Calle

Hej Calle!
För att kunna använda annan färg krävs det att den befintliga rödfärgen skrapas och borstas bort ordentligt. Inget kul jobb! Om du orkar med att göra detta så kan samtliga andra färgtyper användas. Det är dock inget fel på Falu rödfärg som skyddar och bevarar bra. Dock har den sina avigsidor som tätare ommålning och att den kan färga av sig på kläder.
Lycka till!

Våtrumsfärg eller väv?
Hej!
Vi har en målarfråga till er. Vi inreder nämligen en egen tvättstuga och enligt försäkringsbolagskillen ska det vara någon form av våtrumsväv på tak och väggar. Men visst kan man måla med våtrumsfärg på väggarna eller vad rekommenderar ni?
Familjen Nybyggare

Hej familjen!
det system som gäller för våtrumsmålning ingår alltid väv för att det ska uppfylla kraven som MVK har fastställt. En tvättstuga som inte har bad eller dusch omfattas inte av samma krav på väggar och tak. Där kan du måla med våtrumsfärg utan väv för att få en bra yta som är tål stänk och är lätt att torka av. Följ bara rekommendationerna från tillverkarna.
Ligger tvättstugan i en källare så kan det finns fukt som tränger in genom ytterväggar. På dessa väggar är det inte lämpligt att måla med våtrumsfärg som är helt tät. Då kan det blidas blåsor och färgen lossnar.
Lycka till!

SHARE
Previous articleETT EGET UTESPA
Next articleSKRÄDDARSYTT HUS