ETT EGET UTESPA

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO VISKAN SPA
Från att ha varit en lyx för ett fåtal har spa-baden fått en plats i var mans villaträdgård. Allt fler vill ha möjligheten att njuta av ett varmt bad utomhus året runt. Men marknaden är snårig och utbudet stort. Vår egen spabadsexpert Jan Rönngren hjälper dig på vägen mot ett eget ute-spa.

Tänk att krypa ned i ett hett massagebad, utomhus mitt i vintern, och se upp mot den stjärnbeströdda kvällshimlen… Möjligheterna för dig som drömmer om just detta blir större och större för varje år, eftersom utbudet bland marknadens vinterisolerade spabad och badtunnor har blivit explosionsartat stort under de senaste åren. För dig som kund kan det vara krångligt att hitta rätt. Leverantörerna är många, spabaden ännu fler. Stora och små, dyra och billiga. Nu finns det en branschorganisation för certifierade spabad och poolföretag i Sverige, SVPP Sveriges poolproducenter vilket gör att du som kund har en instans att vända dig till för att få hjälp med att hitta seriösa aktörer.
Jan Rönngren har lång erfarenhet av spa-bad, både för utebruk och innebruk. Han drev tidigare företaget Badexpo och är idag oberoende poolkonsult.
– Ett spabad är en långsiktig investering och ska hålla i många år. Jag brukar säga att ett riktigt spabad faktiskt håller lika länge som ditt hus! Börja därför med  att fundera på hur du vill använda ditt spabad, både i dag och om tio år. Visst är det skönt att bubbla lite utomhus, i glada vänners lag, men det kan ju också vara väl investerade pengar med ett spabad som har goda massagefunktioner och kan användas i hälsobringande syfte.
Det viktiga när man bestämmer sig för vilket spabad man ska köpa är att leverantören är seriös, att man kan anta att företaget man köper från är importören och att serviceorganisationen kommer att finnas på marknaden i många år framöver, tycker Jan Rönngren. På det viset är det lätt att få service till sitt spabad och att hitta reservdelar om något skulle gå sönder. Dessutom ska man som kund förstås kunna känna att man får svar på sina frågor och att man blir väl informerad om sitt spabad och hur man ska sköta det. Ett gott tips är att fråga leverantören efter referensanläggningar och andra kunder att prata med om hur de tycker att leverantören har skött sitt jobb och hur deras spabad fungerar.

jan-r
Jan Rönngren använder inte gärna begreppet ”utespa”. Han menar att det finns en hel del spabad för inomhusbruk också.
– Många vill ha ett spabad i trädgården, färdigt att hoppa ned i året runt. Men minst lika många väljer att inreda en riktig spa-avdelning inomhus, med bastu, dusch, relaxdel och ett stort spabad som krona på verket.
Vill man placera sitt spabad utomhus väljer man förstås ett vinterisolerat sådant. Det krävs inte särskilt mycket för att installera det – en fast anslutning av el och en vattenslang som kan fylla spabadet räcker. Viktigt dock att ordna en anslutning som går på flera faser, för att uppvärmningen ska räcka även de kallaste vinterdagarna. Kontrollera att spabadet även värmer då alla pumpar är påslagna. Risken är annars att vattnet snabbt kyls när det är kallt. Vattnet renas på olika sätt beroende på vilket spabad du väljer och ska bytas cirka två gånger per år. Då ansluter du helt enkelt en slang till avloppet i spabadet och leder slangen dit du vill att vattnet ska tömmas. På samma gång som du byter vatten skall du rengöra filtren, rören och karet invändigt, för trots att filtren är täta bildas det en biofilm i rören som är bakteriebildande..
I övrigt hålls alltså vattnet rent och desinficerat med hjälp av kemi, vilket är en hel vetenskap i sig. Många spabad är försedda med en bakteriedödande ozonator, vars rening man kompletterar med ett bakteriedödande medel. Det effektivaste medlet är klor. Har spabadet 24 timmars cirkulation med en effektiv ozonator räcker det med att använda snabbverkande klor som försvinner ur vattnet direkt efter reningen. Spabad som kör ett reningsprogram några gånger per dygn måste ha ett bakteriebekämpande medel i vattnet hela tiden då vattnet står still den största delen av dygnet. Det finns andra medel som ex salt som i sig genererar klor men kan i vissa fall rekommenderas av ex medicinska skäl.
Jan Rönngren poängterar vikten av att välja kemikalier som är  listade och godkända av kemikalieinspektionen , eftersom klor är en stark kemikalie som kan orsaka skada för hälsan om den används på fel sätt. Med godkänt klor är det dock inte alls svårt att sköta reningen av sitt spabad, eftersom bruksanvisningarna är väldigt utförliga  på svenska och processen mycket enkel.
Hur värmer man upp sitt spabad och hur mycket kostar det?
Jan Rönngren rekommenderar att investera i ett ute-spa med en 3 kw-värmare för att säkerställa ett skönt bad även en kall vinterdag. Visst finns det möjlighet att ansluta ett ute-spa till bergvärmepumpen eller investera i solfångare   Men en kall dag kanske solen inte skiner och bergvärmen måste prioritera uppvärmningen av huset varför behovet av egen värmare i spabadet kvarstår.
– Jag brukar räkna med att det kostar ungefär 250-300 kr i månaden att med elvärmare värma upp ett av Jacuzzis medelstora spabad under vintern  om elen kostar 1 krona per kw. Det är inga stora pengar. Dagens kvalitetsspabad är mycket välisolerade, avslutar Jan Rönngren.

—————————————–
Att tänka på inför spabadsköpet!

– Välj kvalitet framför billigt pris! Ett spabad ska hänga med länge, och ett billigt pris kan bli dyrt i längden…
– Välj en leverantör du kan lita på! Fråga efter referensanläggningar och be att få prata med tidigare kunder. Tänk också långsiktigt. Tror du att det här företaget kommer att finnas i branschen i några år framöver, så att du kan få hjälp med service och reservdelar? Spabad har nu funnits så länge och blivit etablerade på svenska marknaden att man ska kunna kräva av säljande företaget att förutom serviceorganisation att det finns reservdelar i Sverige. De flesta har tillbehör och underhållsartiklar typ filter osv. Det finns så många exempel på långa leveranstider av reservdelar som gör att man inte kan bada i spat och att vattnet måste bytas ut.
– Kolla fakta! Kontrollera hur du ska sköta ditt spabad och hur mycket uppvärmningen kommer att kosta, så du inte blir obehagligt överraskad. Kanske är det värt det att betala litet extra för en bekväm rening med minskad mängd kemikalier? Genomskåda också ”glädjekalkyler” genom att kolla med flera leverantörer.
——————————————