1700-TALSKÖK VID HAVET

När Monica och hennes familj köpte sitt hus med anor från 1700-talet nära havet var idén att varsamt renovera varje del av huset i tidstypisk stil. Nu är köket husets hjärta, med detaljer som pärlspont och massivt trägolv.

Text och foto Johan Lotand

Monicas 1700-talshus är en dröm för den som älskar tider som flytt och som gärna vemodigt blickar bakåt. Men det har krävts en hel del för att få huset så vackert. När familjen köpte det var det visserligen välhållet men inte särskilt kärleksfullt renoverat, med flera ägare bakom sig.
Köket fick bli det första rummet att renoveras. Monica önskade sig ett välkomnande, lantligt rum med plats för hela familjen. Det skulle kännas tidstypiskt och gammaldags, men ändå vara praktiskt, med moderna funktioner och modern teknik.
– Det blev en hel del bläddrande i kataloger, ler Monica.
Monicas val föll på småländska Lidhults med sina vackra, hantverksmässiga kök. Det var främst kvaliteten i det nya köket som var viktig för Monica.
– Jag älskar att samla familj och vänner i köket och det är skönt att veta att inredningen håller för den påfrestning som blir. Jag ville ha rejäla och massiva material, i en kvalitet som jag vet håller för tidens tand.
Monica arbetar till vardags som företagscoach, ett ganska tufft arbete som kräver 100 procents uppmärksamhet. När hon kommer hem vill hon skingra tankarna i en miljö där hon känner sig omhändertagen. Hon anlitade Birgitta Hanérus på Lidhults kök i Viken för att rita det nya köket och tillsammans diskuterade de sig fram till lösningarna. En stor köksö var till exempel ett självskrivet önskemål för Monica – arbetsyta är A och O om man gillar att baka och laga mat.
På 1700-talet användes ofta ljusa färger. Pärlspont på väggarna kom egentligen först i mitten av 1800-talet när paneler började tillverkas maskinellt. I sitt nya kök mixade Monica stilarna och 1700-tal fick blandas med 1800-tal. Golven patinerades vita och det blev ett extra lyft – golvplanken lyser upp köket ordentligt när solstrålarna faller in. På de väggfasta bänkarna lades stenskivor medan ön fick en träskiva i oljad al. Det finns gott om sittplatser kring ön, åtminstone fem personer kan samsas på höga barstolar, och köksön används flitigt.
– Vi sitter här ofta, här äts frukosten och alla andra måltider som känns onödiga att duka upp i matsalen. Vi valdes att ha en träbänkskiva på den för att tallrikar och glas mår bäst på trä, sten kan så lätt slå ur flisor, säger Monica, som också berättar att hon var noga med att få rejält med förvaringsutrymmen.
– I ett bra kök ska det finnas plats för allt man behöver, så vi har verkligen laddat med skåp både på väggarna och i ön.
Designen har betytt mycket i utformningen av det nya köket. I det nya köket finns detaljer som mässingsbeslag och mässingsblandare. Vasken är djup och i porslin. Spisen är en ILVE med induktionshäll, praktisk och snabb att laga mat på. Honungsgult väggkakel ovanför bänkarna matchas av emaljgrytor i gult.
I köket finns tre ingångar, en från hallen, en från matsalen och en som, via franska fönsterdörrar, leder ut mot trädgården. Härligt att på sommaren äta på terrassen. Monica njuter av sitt kök.

06. handles 05.big.view.again 11.cabinet